Debian

The ULTIMATE OS

Get Adobe Flash player

Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

MOUNT and UMOUNT

Монтиране и демонтиране на дялове

След като разгледахме в друга статия как да създаваме дялове и как да ги форматираме, т.е. създаване на файлови системи върху тях сега да разгледаме какво да правим вече с новосъздадените дялове.

В предишаната статия преразпределихме нашият диск /dev/sdb на 2 дяла /dev/sdb1 и sdb2 съответно първият ETX4 а вторият XFS.

И преди да пристъпим към "монтирането" какво представлява самото то.

Монтиране е операция, чрез която даден диск/дял се "закрепя" към дадена папка и съдържанието на тази папка е всъщност съдържанието на този дял. Тук идва и едно от големите предимства на линукс системите пред уиндоус такивата. Докато при Windows всеки дял е с отделна буква, c,d,e и т.н. до Z, и всеки излиза по отделно то при линукс не е така. Какво имам предвид. Да кажем, че на декстоп-а си в windows имате папка QWERTY. Тя по подразбиране се намира в дял С. Ако искате нещата в нея да не са в дял С, който е диск 1 дял 1 то трябва да изместите цялата папка да кажем в диск D  да си създадете пряк път на Desktop-a за да имате достъп до тази папка или постоянно да сменяте директориите.

При Линукс не е така. Можем да монтираме дадена папка да кажем /home/vasil/snimki да бъде отделен дял на вторият диск, докато в същото време /home/vasil  ни се намира на първият диск първи дял да речем.

Стига празни приказки, да минем към самите команди.

Командата за монтиране е mount a за демонтиране е umount. Важно нещо е да се спомене, че за да монтираме даден дял, то папката в която искаме да го монтираме трябва вече да съществува. Ще създадем 2 папки /home/vasil/snimki и /home/vasil/video и ще монтираме съответните дялове /dev/sdb1 и /dev/sdb2 към тях.

Първо създаваме папките:

$ mkdir /home/vasil/snimki
$ mkdir /home/vasil/video

И сега към самото монтиране. Първо /dev/sdb1 към /home/vasil/snimki

# mount -t ext4 /dev/sdb1 /home/vasil/snimki

-t означава, че указваме тип на файловата система. Този параметър не е задължителен. В 99,9% системата сама е способна да разбере каква е файловета система на съответният дял. Пример следващото монтиране:

# mount /dev/sdb2 /home/vasil/video

Ако системата не успее да разпознае файловата система, то ще трябва да използвате първата команда.

До тук добре. Всичко е монтирано. А как да го размонтираме (ако примерно е външен дискът а не вътреше).

Това става с командата umount. За да демонтираме дял е необходимо само да знаем къде е монтиран преди това. Ето и примерите ни:

# umount /home/vasil/snimki

# umount /home/vasil/video

Това е в общи линии. И последно нещо като важно уточнение. Монтираните устройства (дискове били то вътрешни или външни, flash-ки и др. за съхранение) няма се монтират автоматично при рестарт на системата.

За да се монтират автоматично със старт на системата трябва да редактирате файлът /etc/fstab. Какво точно да напишете там съм писал вече в друга статия.

Търсене

Точно време

Кой е на линия

В момента има 39  гости и няма потребители и в сайта