Debian

The ULTIMATE OS

Get Adobe Flash player

Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

DEBIAN GNU/Linux - Универсалната Операционна система

Debian е Linux дистрибуция, която е ориентирана ИЗЦЯЛО в използването САМО на свободен и безплатен софтуер.

Официалният сайт на проекта се намира на адрес http://www.debian.org като за наша голяма радост има и доста голямо българска общност, която се грижи са хостването и превеждането на инструкции, упътвания и т.н.

Има много начини да се сдобиете с това издание, но това, което предпочитат повечето хора е да си изтеглят ISO изображението от тук:

http://www.debian.org/distrib/netinst

Debian е "универсална" дистрибуция по 2 основни причини:

-Debian се компилира и разработва за почти всички налични хардуерни архитектури, които се произвеждат днес а именно:amd64 armel kfreebsd-i386 freebsd-amd64 i386 ia64 mips mipsel powerpc sparc

-с нея можеш да направиш почти всичко, за да задоволите вашите нужди за софтуерно обезпечение

 В исторически план проектът е основан през далечната 1993г. и по-точно месец август от Ian Murdock. Към проекта се присъединяват много разработчици, с течение на времето, като проектът набира все по-голяма и по-голяма сила. В днешно време десетки хиляди доброволци допринасят за развитието на този прекрасен проект.

От 1993г. до днес са пуснати общо 6 издания (към днешна дата версия 6.0.4 е най-актуалната) като в много кратък срок очакваме обновление до версия 7.

2 интересни факта за Debian са :

  1. Името DEBIAN произлиза от името на съпругата и на самият Ian Murdock а именно DEBora+IAN
  2. Всяка версия на DEBIAN има кодово наименование, като зад него има и кратка история, но това е информация, която е безсмислено да пиша.

 

От тук нататък мога само да ви кажа: Теглете ISO файла за вашата архитектура, инсталирайте и влезте във вселената на Debian.

Търсене

Точно време

Кой е на линия

В момента има 2  гости и няма потребители и в сайта