Debian

The ULTIMATE OS

Get Adobe Flash player

Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна

И така, вече 2 пъти ми се случва да си сменя паролата и да забравя каква е и два пъти чета всичката документация, как точно се правеше, затова реших да напиша набързо кратка инструкция за това. Не че не може да я ''изтриете'' и конфигурирате наново самата услуга, но така няма да изгубим никакви данни/записи от системата.

Пиша тази статия, защото има една лека особеност а именно, че сървърната част работи с база данни H2, която е Java базирана и до сега не бях работил с такава и не знаех как се "бърка" в нея.

За тази статия приемане, че Traccar е инсталирана в директорията по подразбиране а именно /opt/traccar, използваме H2 база данни (понеже можем да пипнем конфигурацията и да използваме MySQL и т.н.). Също така трябва да наем, че паролата е криптирана (не е plain text) и др., но четейки статията надолу, ще описвам всичко колкото се може по-подробно.

Е да започваме.

Първо трябва да спрем traccar услугата, защото по подразбиране работи на порт 8082, който ще ни трябва по-късно. Правим го чрез следната команда в BASH, като трябва да имаме root права (за по-лесно надолу ще пиша всичко като root):

# /etc/init.d/traccar stop

След това трябва да проверим един параметър от конфигурацията на Traccar и да си го запишем. Търсим "database.url" стойността. Пак ще използвам VIM редактора и пак подчертавам, че тази команда е за инсталационна директория по подразбиране:

# vim /opt/traccar/conf/traccar.xml

След като сме записали/копирали стойността (при мен jdbc:h2:/opt/traccar/data/database), вече можем да редактираме базата данни.

И сега за нея. H2 e java базирана база данни, която има вграден WEB интерфейс, който по подразбиране не е активиран. Също така този web интерфейс използва по подразбиране порт 8082 (както при Traccar, ако не сме пипали нищо). Потребителското име на администратора за базата данни е ''sa'' и няма парола за него зададена.

И сега да стартираме една конзола и съответно да активираме WEB интерфейса.

# java -jar /opt/traccar/lib/h2-1.4.192.jar

Имайте на предвид, че цифрите след h2-са просто версия и може да се различават при вас. Сега без да спираме изпълнението на вече въведената команда, отваряме един браузър и отваряме адрес http://localhost:8082

В отвореният прозорец вкарваме попълваме всички полета. Затова ни трябваше и стойността database.url.

След като сме отворили вече самата база данни, намираме полето USERS, намираме съответният потребител, на който желаем да сменим паролата и редактираме стойностите на hash и salt за съответният потребител. Вие ще се ориентирате как става.

ВАЖНО! Паролата е криптирана. Аз ще напиша директно стойностите, който трябва да поставите вътре на вече криптирана hash password и salt стойности.

След като сложите тези стойности, вашата парола ще бъде "password", която вече вие ще може да смените на нещо друго след като вече се легнете в traccar системата след като я пуснем обратно. Ето и стойностите:

Парола "password":
ef38a22ac8e75f7f3a6212dbfe05273365333ef53e34c14c (hash)
000000000000000000000000000000000000000000000000 (salt)

И така. До тук добре. Запаметяваме стойностите, излизаме от web интерфейса на Н2, спираме работещата в момента java чрез натискане на CTRL+C и рестартираме traccar услугата:

$/etc/init.d./traccar/restart

Вече спокойно можем да влезнем в traccar web от адрес http://localhost:8082, като за username използваме съответното наше име, а за парола ползваме "password".

Това е . Нищо сложно, но определено трябваше да почета 1-2 часа преди да се ориентирам в цялостната картинка.

Успех.

Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна

TRACCAR Server или как да си направим сървър, който да събира, следи и визуализира данни от GPS на автомобили, телефони и други позициониращи устройства.

Ще започна с това, че преди време си бях закупил GPS tracker за автомобилът ми от „братятa“ китайци за 20тина долата. Устройството работи много стабилно, като го ползвах да получавам координати от него само чрез SMS. С времето реших, че може да го настроя да праща координати до сървър през интервал от 30 секунди примерно, като по този начин може да гледаш къде е ходил автомобилът, с каква скорост се е движил и още много други. Седнах да потърся старница, която да предлага тази услуга безплатно, но се оказа, че това съвсем не е лесно начинание. Тези, които намирах и бяха безплатни или бяха с много ограничена финкционалност или нямаха/не предлага история, не работеха с всички устройства или нещо друго.


Така седнах поразрових се малко повече и попаднах на TRACCAR проекта https://www.traccar.org.

Накратко за TRACCAR – дава ви възможността да си направите свой сървър, като към него можете да закачите колкото си искате позициониращи устройства, било то мобилен телефон, gps tracker или други. Има супер приятен web interface, като също не сте ограничени от историята на пътуванията и има разработени приложения за андроид. ИДЕЛАНО.

И понеже леко се затрудних с процедурата по инсталирането и добавянето на устройство ще напиша накратко и набързо как да инсталирате, използвате и добавите устройства в новият си/ни сървър.

Преди да започна ще трябва да уточня следните неща/изисквания към системата ни. За да работи всичко коректно ще ни трявбат следните услуги и програми:

  • Реално статично IP
  • Java
  • ТRACCAR Server естествено
  • MySQL (ако предпочитаме всички данни в база а не в текстов вид. Аз лично предпочитам текст, въпреки това ще опиша тази стъпка)
  • GPS tracker

1. За реалното статично IP ще трябва да се обърнете към вашият доставчик на интернет или ако имате такова и сте зад рутер, ще трябва да си направите пренасочване на портовете като минимум и фабрично са 8082 и 5001 до 5009.

2. Java

Тук трябва да призная, че изпитах най-големи затруднения. Не, че е нещо слжно, просто явно нещо се беше „счупило“ в моите пакети на сървъра, който ползвах. Затова ще опиша как да махнем и качим всичко наново.

Да започнем с премахването на стари пакети и версии, ако имаме такива:

# apt-get remove openjdk-6-jre openjdk-7-jre default-jdk

За да сме сигурни изпълняваме и следната команда:

# apt-get autoremove

Сега да изтеглим и инсталираме наново Java-JRE. Просто изпълняваме:

# apt-get install default-jdk

3. ТRACCAR Server

Влизаме на https://www.traccar.org/download/ и си изтегляме желаната версия, като в частност аз ще ползвам 64 битовата такава:

wget https://github.com/tananaev/traccar/releases/download/v3.6/traccar-linux-64-3.6.zip

Голям + е и факта, че има разработена ARM версия, което ще рече, че можем да си използваме и любимото RaspberiPi за такъв сървър.

След като изгелим файлът и разхархивираме съдържанието просто изпълняваме следната команда там, където сме разархивирали вече изтегленият архив:

# ./traccar.run
# /opt/traccar/bin/traccar start

ТОВА Е ВСИЧКО И ВЕЧЕ СЪРВЪРТ НИ РАБОТИ И СЛУША за данни.

За да потвърдим, че всичко работи наистина просто отвяреме един browser и отваряме адрес

http://localhost:8082 или http://real.static.i.p:8082

Ще ни се отвори web интерфеса. Стандартното име и паролоа са admin и admin, кото след това променяме. Няма да навлизам в подробности за работа с програмата. Ще Ви оставява сами да се наслаждавате.

Optional: Mysql – набързо инсталиране на MySQL + PHPmyAdmin за управление на базите ако Ви се наложи и запис на получените данни в MySQL како съм написал по-отгоре:

# apt-get install mysql-server phpmyadmin unzip
# vim /opt/traccar/conf/linux.cfg

Тук махаме H2 configuration и заместваме ориги налните с тези цитирани отдолу, като вкартаме нашите вече USERNAME, PASSWORD and DATABASE данни за MySQL:

<entry key="database.driver">com.mysql.jdbc.Driver</entry> <entry key="database.dataSource">com.mysql.jdbc.jdbc2.optional.MysqlDataSource</entry> <entry key="database.url">jdbc:mysql://localhost/DATABASE?allowMultiQueries=true&amp;autoReconnect=true</entry> <entry key='database.user'>USERNAME</entry> <entry key='database.password'>PASSWORD</entry>

4. Добавяне на устройство, за следене. За примерът ще ползвам моето устройсто TK101.

Първо трябва да настроим самото устройство. Моята стандартна парола за устройството е 0000 като самото устройство се настройва чрез изпращане на SMS до него. Съответно имаме:

BEGIN 0000 - нулираме всякакви предишни конфигурации

TZ 0000 +03.00 - Сверяваме часова зона за БГ

APN 0000 INET-GPRS.MTEL.BG - активира ползването на интернет с коректни данни от оператора, като в частност както виждате картата, коят съм сложил е на Мтел. За Теленори имаме съответно:

APN 0000 telenor telenor

IP 0000 real.static.I.P 5002тук слагаме на мястото на real.static.I.P адреса на нашият сървър а 5002 е портът, на който се пращат данните. Портът може/ще е различен за вашето устройство.

ВАЖНО: Този порт и в частност 5002 е за моето устройство. Вашият може (и най-вероятно) да се различава, но тази инфорамция може да погледнете на следните адреси:

https://www.traccar.org/ports-for-tk-gt-and-other-gps-devices/ или https://www.traccar.org/devices/

Ако имате проблем с намирането на вашият порт или протокол четем тук: https://www.traccar.org/identify-protocol/

Продължаваме с конфигурирането на устойството а именно

AT 0000 30 – задаваме на устройството да качва данните за позицията му през 30 секунди.

И последно ROOT 0000 – за рестартиране на GPS тракера.

Сега се връщаме отново към TRACCAR и http://localhost:8082. След като влезнем в системата с admin+admin просто добавяме ново у-во чрез иконката + горе в ляво, за име слагаме каквото си изберем а за IDENTIFIER слагаме IMEI номера на у-вото. При моето устройство този IDENTIFIER е малко по-особено, защото не е точно реалният IMEI номер а на самият IMEI се махат първите 4 цифри и се слага една водеща 0-ла отпред.

За да намерите лесно вашият ID, просто влезнете в LOG-a на TRACCAR и вижте, кое у-во качва данни на вашият сървър.

# less /opt/traccar/logs/tracker-server.log

Това е вече всичко работи и се събират данни. Ето и screenshot от програмата.

Приятна занимавка с програмата.

Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна

Въпреки, че ownCLOUD е идеален малък софтуер и е безплатен, то той понякога има и своите недостатъци и бъгове.

Днес ще рагледам как да отстраним един такъв бъг свързан със самогенерираните SSL сертификати.

Както голяма част от хората ползващи такива подобни услуги така и аз желая трафикът ми през интернет да бъде криптиран.

Понеже обаче не ми се плаща за официален подписан SSL сертификат от определената агенция съм си генерирал такъв и си го ползвам.

Тук обаче се появава един от проблемите със самоподписаните сертификати. Понякога изилза грешка в WebDAV и др. подобни.

За целта ние можем да прескочим проверката за официално подписан сертификат и повече да нямаме подобни проблеми.

Това става по следният начин в няколко стъпки:

1. Влизаме в папката където се намират конфигурационните файлове на owncloud и намираме/редактираме файлът Client.php, който се намирав в $OWNCLOUD_DIR/3rdparty/Sabre/DAV/Client.php

Пример:

#vim /var/www/owncloud/3rdparty/Sabre/DAV/Client.php

2. След това намираме $curlSettings arrey и към него добавяме следняит код:

CURLOPT_SSL_VERIFYPEER => 0,
CURLOPT_SSL_VERIFYHOST => 0,

3. Запаметяваме промените и рестартираме WEB сървъра, в случаят APACHE2

$ sudo /etc/init.d/apache restart

Това е всичко. Вече не трявба да имаме проблеми от какъвто и да е бил вид със самоподписаният ни SSL сертификат.

Звезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивнаЗвезда неактивна

Здравейте отново. Реших да открия новата 2015 година с една малка, но полезна статийка.

Ще започа от ситуацията, наложила тази статия.

Да предположим, че имате Raspbery Pi или друга линукска машина, която се свързваща чрез USB Wi-Fi безжична карта към някаква АР (рутер). В същото време ако сте манияк като мен и сте качили на рутера DD-WRT и не ползвате фабричният фирмуеър.

И така, когато правите настройки по рутера и той (или само безжичният интерфейс) се рестартира, то Raspbery Pi-то се "отвързва" от мрежата и после ръчно трябва да го "закачите" отново. А ако използвате основно SSH за достъп до Pi-то (или машината) то това е малък проблем.

Е край на това. В тази статия ще опиша, как да ти качите един скрипт, който автоматично преверява на определен интервал, който вие задавата дали сте "закачени" към мрежата и ако не сте се свързва.

И така да започнем. За целта първо трябва да изтеглим необходимият скрипт (който не е писан от мен, но е много прост в идеята си и ако не ви мързи сами можете на напишете).

Изпълняваме следната команда:

# get https://raw.github.com/dweeber/WiFi_Check/master/WiFi_Check -O /usr/local/bin/WiFi_Check

С тази команда, ще ни се изтегли в папка /usr/local/bin/ скрипт WiFi_Check.

След това трябва да направим файлът изпълним, чрез изплълнение на командата:

# chmod 0755 /usr/local/bin/WiFi_Check

И това е всичко за да може да се изпълнява всичко. Сега да направим командата/скриптът да се изпълнява на всеки 5 мин. примерно. Интервалът зависи от вас, като аз ще дам примери за 5 мин , 2 мин или всяка минута. Ще изплълним това чрез системата CRON (планировчикът на задачи в Linux). За повече информация прочетете статията Работа с CRON (когато я напиша :-) )

И така първо да "извикаме" CRON:

# crontab -e

Забележете, че трябва да сте root (за предпочитане).

И сега добавяме един от записите, спрямо това през колко минути ще желаете да се изпълнява проверката за свързаност.
За интервал от 5 мин добавяте следното
*/5 * * * * /usr/local/bin/WiFi_Check
За интервал от 2 мин добавяте следното
*/2 * * * * /usr/local/bin/WiFi_Check

За интервал от 1 мин добавяте следното

* * * * * /usr/local/bin/WiFi_Check

Излизате от файлът и запаметявате промените и това е.

Аз лично съм се спрял на интервал от 5 мин, защото не ми се толкова важно като цяло достътпът до малинката.

 

Малко в страни от статията искам да опиша и още нещо. При всяко изпълнение на командата за проверка на свързаността, ще ви се изпраща е-mail със изходът от командата - дали има нет, какво е IP-то на машината и др. Ако няма достъп ще се направи свързване към мрежата и пак ще ви се прати e-mail. 

Това е полезно, но и досадно уведомление. Затова ще ви покажа как да прескочите уведомлението.

Всичко, което трявна да направите е към краят на записът в CRON да добавите следното "&> /dev/null"

И за пример ще дам проверка на целият запис на интервал от 5 мин, без уведомление до потребителят:

*/5 * * * * /usr/local/bin/WiFi_Check &> /dev/null

Това е всичко. Приятно експериментиране.

Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна

LVM-Logical Volume Manager

Част трета

В тази последна част ще разгледам свиването, уголемяването и snapshot на LV дялове.

Да започнем със свиването.

За целта първо трябва да ДА ИМАМЕ РЕЗЕРВНО КОПИЕ и да демонтираме нашият lv_test_1 и да проверим за грешки във файловата система. Това става ето така:

# umount /dev/VG_TEST/lv_test_1
# fsck -f /dev/VG_TEST/lv_test_1

Тук атрибутът -f идва от force.

ВАЖНО ДА СЕ ЗАПОМНИ ТУК, Е ЧЕ ПЪРВО СЕ СВИВА ФАЙЛОВАТА СИСТЕМА А ПОСЛЕ САМИЯТ LV!

Прочети още: LVM-Logical Volume Manager part 3