Debian

The ULTIMATE OS

Get Adobe Flash player

Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

LVM-Logical Volume Manager

Част втора

След като в миналат сатия разгледах как се създават/управляват PV, VG и LV, сега ще продължа с останалите неща, които трявба да направи човек, за да може да ползва вече създадените LV.

Само да вметна междо другото, че CentOS има вграден графичен пакет за упдавление на LVM, като е доста функционален и "красив", но си върши работата.

Аз разглеждам работата през BASH, защото това е средата през, която работят 90% от всички системни администратори. И да продължим пи същество.

Сега след като създадохме вече 2 LV - lv_test_1 и lv_test_2 принадлежащи на VG - VG_TEST следващите 2 основни стъпки са форматирането и монтирането им.

Тук нещата се препокриват със статията ми Работа с дискове  и дялове и Монтиране и демонтиране на дялове, но с леки промени, затова ще разгледам набързо пак форматирането и монтирането.

Да пристъпим към форматирането. Ще форматираме lv_test_1 във файлова система EXT4 ето така:

# mkfs -t ext4 /dev/VG_TEST/lv_test_1

Забележете, че за разлика от обикновенно не се работи с реални у-ва т.е. /dev/sdXY, а с вече направените преди това имена за VG и LV

Така след като вече форматирахме можем да пристъпим към монтирането. Да кажем, че ще монтираме в /home/vasil/lv_folder_test

# mount -t ext4 /dev/VG_TEST/lv_test_1 /mnt/home/lv_folder_test

Ами това е в общи линии.

В следващата част 3-та ще разгледам преоразмеряването и snapchot-и

Край на тази част.