Debian

The ULTIMATE OS

Get Adobe Flash player

TRACCAR - да сменим забравената/загубена парола

Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

И така, вече 2 пъти ми се случва да си сменя паролата и да забравя каква е и два пъти чета всичката документация, как точно се правеше, затова реших да напиша набързо кратка инструкция за това. Не че не може да я ''изтриете'' и конфигурирате наново самата услуга, но така няма да изгубим никакви данни/записи от системата.

Пиша тази статия, защото има една лека особеност а именно, че сървърната част работи с база данни H2, която е Java базирана и до сега не бях работил с такава и не знаех как се "бърка" в нея.

За тази статия приемане, че Traccar е инсталирана в директорията по подразбиране а именно /opt/traccar, използваме H2 база данни (понеже можем да пипнем конфигурацията и да използваме MySQL и т.н.). Също така трябва да наем, че паролата е криптирана (не е plain text) и др., но четейки статията надолу, ще описвам всичко колкото се може по-подробно.

Е да започваме.

Първо трябва да спрем traccar услугата, защото по подразбиране работи на порт 8082, който ще ни трябва по-късно. Правим го чрез следната команда в BASH, като трябва да имаме root права (за по-лесно надолу ще пиша всичко като root):

# /etc/init.d/traccar stop

След това трябва да проверим един параметър от конфигурацията на Traccar и да си го запишем. Търсим "database.url" стойността. Пак ще използвам VIM редактора и пак подчертавам, че тази команда е за инсталационна директория по подразбиране:

# vim /opt/traccar/conf/traccar.xml

След като сме записали/копирали стойността (при мен jdbc:h2:/opt/traccar/data/database), вече можем да редактираме базата данни.

И сега за нея. H2 e java базирана база данни, която има вграден WEB интерфейс, който по подразбиране не е активиран. Също така този web интерфейс използва по подразбиране порт 8082 (както при Traccar, ако не сме пипали нищо). Потребителското име на администратора за базата данни е ''sa'' и няма парола за него зададена.

И сега да стартираме една конзола и съответно да активираме WEB интерфейса.

# java -jar /opt/traccar/lib/h2-1.4.192.jar

Имайте на предвид, че цифрите след h2-са просто версия и може да се различават при вас. Сега без да спираме изпълнението на вече въведената команда, отваряме един браузър и отваряме адрес http://localhost:8082

В отвореният прозорец вкарваме попълваме всички полета. Затова ни трябваше и стойността database.url.

След като сме отворили вече самата база данни, намираме полето USERS, намираме съответният потребител, на който желаем да сменим паролата и редактираме стойностите на hash и salt за съответният потребител. Вие ще се ориентирате как става.

ВАЖНО! Паролата е криптирана. Аз ще напиша директно стойностите, който трябва да поставите вътре на вече криптирана hash password и salt стойности.

След като сложите тези стойности, вашата парола ще бъде "password", която вече вие ще може да смените на нещо друго след като вече се легнете в traccar системата след като я пуснем обратно. Ето и стойностите:

Парола "password":
ef38a22ac8e75f7f3a6212dbfe05273365333ef53e34c14c (hash)
000000000000000000000000000000000000000000000000 (salt)

И така. До тук добре. Запаметяваме стойностите, излизаме от web интерфейса на Н2, спираме работещата в момента java чрез натискане на CTRL+C и рестартираме traccar услугата:

$/etc/init.d./traccar/restart

Вече спокойно можем да влезнем в traccar web от адрес http://localhost:8082, като за username използваме съответното наше име, а за парола ползваме "password".

Това е . Нищо сложно, но определено трябваше да почета 1-2 часа преди да се ориентирам в цялостната картинка.

Успех.

Търсене

Кой е на линия

В момента има 38  гости и няма потребители и в сайта