Debian

The ULTIMATE OS

Get Adobe Flash player

TRACCAR - товят личен GPS сървър

Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

TRACCAR Server или как да си направим сървър, който да събира, следи и визуализира данни от GPS на автомобили, телефони и други позициониращи устройства.

Ще започна с това, че преди време си бях закупил GPS tracker за автомобилът ми от „братятa“ китайци за 20тина долата. Устройството работи много стабилно, като го ползвах да получавам координати от него само чрез SMS. С времето реших, че може да го настроя да праща координати до сървър през интервал от 30 секунди примерно, като по този начин може да гледаш къде е ходил автомобилът, с каква скорост се е движил и още много други. Седнах да потърся старница, която да предлага тази услуга безплатно, но се оказа, че това съвсем не е лесно начинание. Тези, които намирах и бяха безплатни или бяха с много ограничена финкционалност или нямаха/не предлага история, не работеха с всички устройства или нещо друго.


Така седнах поразрових се малко повече и попаднах на TRACCAR проекта https://www.traccar.org.

Накратко за TRACCAR – дава ви възможността да си направите свой сървър, като към него можете да закачите колкото си искате позициониращи устройства, било то мобилен телефон, gps tracker или други. Има супер приятен web interface, като също не сте ограничени от историята на пътуванията и има разработени приложения за андроид. ИДЕЛАНО.

И понеже леко се затрудних с процедурата по инсталирането и добавянето на устройство ще напиша накратко и набързо как да инсталирате, използвате и добавите устройства в новият си/ни сървър.

Преди да започна ще трябва да уточня следните неща/изисквания към системата ни. За да работи всичко коректно ще ни трявбат следните услуги и програми:

  • Реално статично IP
  • Java
  • ТRACCAR Server естествено
  • MySQL (ако предпочитаме всички данни в база а не в текстов вид. Аз лично предпочитам текст, въпреки това ще опиша тази стъпка)
  • GPS tracker

1. За реалното статично IP ще трябва да се обърнете към вашият доставчик на интернет или ако имате такова и сте зад рутер, ще трябва да си направите пренасочване на портовете като минимум и фабрично са 8082 и 5001 до 5009.

2. Java

Тук трябва да призная, че изпитах най-големи затруднения. Не, че е нещо слжно, просто явно нещо се беше „счупило“ в моите пакети на сървъра, който ползвах. Затова ще опиша как да махнем и качим всичко наново.

Да започнем с премахването на стари пакети и версии, ако имаме такива:

# apt-get remove openjdk-6-jre openjdk-7-jre default-jdk

За да сме сигурни изпълняваме и следната команда:

# apt-get autoremove

Сега да изтеглим и инсталираме наново Java-JRE. Просто изпълняваме:

# apt-get install default-jdk

3. ТRACCAR Server

Влизаме на https://www.traccar.org/download/ и си изтегляме желаната версия, като в частност аз ще ползвам 64 битовата такава:

wget https://github.com/tananaev/traccar/releases/download/v3.6/traccar-linux-64-3.6.zip

Голям + е и факта, че има разработена ARM версия, което ще рече, че можем да си използваме и любимото RaspberiPi за такъв сървър.

След като изгелим файлът и разхархивираме съдържанието просто изпълняваме следната команда там, където сме разархивирали вече изтегленият архив:

# ./traccar.run
# /opt/traccar/bin/traccar start

ТОВА Е ВСИЧКО И ВЕЧЕ СЪРВЪРТ НИ РАБОТИ И СЛУША за данни.

За да потвърдим, че всичко работи наистина просто отвяреме един browser и отваряме адрес

http://localhost:8082 или http://real.static.i.p:8082

Ще ни се отвори web интерфеса. Стандартното име и паролоа са admin и admin, кото след това променяме. Няма да навлизам в подробности за работа с програмата. Ще Ви оставява сами да се наслаждавате.

Optional: Mysql – набързо инсталиране на MySQL + PHPmyAdmin за управление на базите ако Ви се наложи и запис на получените данни в MySQL како съм написал по-отгоре:

# apt-get install mysql-server phpmyadmin unzip
# vim /opt/traccar/conf/linux.cfg

Тук махаме H2 configuration и заместваме ориги налните с тези цитирани отдолу, като вкартаме нашите вече USERNAME, PASSWORD and DATABASE данни за MySQL:

<entry key="database.driver">com.mysql.jdbc.Driver</entry> <entry key="database.dataSource">com.mysql.jdbc.jdbc2.optional.MysqlDataSource</entry> <entry key="database.url">jdbc:mysql://localhost/DATABASE?allowMultiQueries=true&amp;autoReconnect=true</entry> <entry key='database.user'>USERNAME</entry> <entry key='database.password'>PASSWORD</entry>

4. Добавяне на устройство, за следене. За примерът ще ползвам моето устройсто TK101.

Първо трябва да настроим самото устройство. Моята стандартна парола за устройството е 0000 като самото устройство се настройва чрез изпращане на SMS до него. Съответно имаме:

BEGIN 0000 - нулираме всякакви предишни конфигурации

TZ 0000 +03.00 - Сверяваме часова зона за БГ

APN 0000 INET-GPRS.MTEL.BG - активира ползването на интернет с коректни данни от оператора, като в частност както виждате картата, коят съм сложил е на Мтел. За Теленори имаме съответно:

APN 0000 telenor telenor

IP 0000 real.static.I.P 5002тук слагаме на мястото на real.static.I.P адреса на нашият сървър а 5002 е портът, на който се пращат данните. Портът може/ще е различен за вашето устройство.

ВАЖНО: Този порт и в частност 5002 е за моето устройство. Вашият може (и най-вероятно) да се различава, но тази инфорамция може да погледнете на следните адреси:

https://www.traccar.org/ports-for-tk-gt-and-other-gps-devices/ или https://www.traccar.org/devices/

Ако имате проблем с намирането на вашият порт или протокол четем тук: https://www.traccar.org/identify-protocol/

Продължаваме с конфигурирането на устойството а именно

AT 0000 30 – задаваме на устройството да качва данните за позицията му през 30 секунди.

И последно ROOT 0000 – за рестартиране на GPS тракера.

Сега се връщаме отново към TRACCAR и http://localhost:8082. След като влезнем в системата с admin+admin просто добавяме ново у-во чрез иконката + горе в ляво, за име слагаме каквото си изберем а за IDENTIFIER слагаме IMEI номера на у-вото. При моето устройство този IDENTIFIER е малко по-особено, защото не е точно реалният IMEI номер а на самият IMEI се махат първите 4 цифри и се слага една водеща 0-ла отпред.

За да намерите лесно вашият ID, просто влезнете в LOG-a на TRACCAR и вижте, кое у-во качва данни на вашият сървър.

# less /opt/traccar/logs/tracker-server.log

Това е вече всичко работи и се събират данни. Ето и screenshot от програмата.

Приятна занимавка с програмата.