Debian

The ULTIMATE OS

Get Adobe Flash player

Потребителски рейтинг: 5 / 5

Звезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активнаЗвезда активна
 

Regular Expressions

Днес ще покажа няколко други примери, при търсенето на съдържание чрез използването на Regular Expressions.

Regular Expressions сами по себе си описват/съдържат определен вид на въвеждане на търсена информация, за улесняване на търсенето на определена информация в даден файл.

И да започнем.

В следващият пример използвайки grep, ще търсим "root" в вайлът /etc/passwd, като искаме да ни се покаже само определеният ред. Това става така:

#grep root /etc/passwd

С командата отгоре ще ни се изведе всичко, което съдържа root. Как обаче да търсим само ред примерно започващ с root? Ето така, като това вече е пример за Regular Expression:

#grep "^root" /etc/passwd

Както сами се досещате "" указват да се търси точно това а символът ^ указва, че трябва да започва с определеният текст.

Друг пример. Сега ще търсим дума, която започва с малка или голяма буква във файл input.txt. Да приемем, че във файлът input.txt има изписана думата "apples" по всички възможни комбинации от малки и големи букви. Нас само ни интересуват тези думи, които завършват с малки букви "pples", като първата буква не е от значение. Това става така:

#grep -n "[Aa]pples" input.txt

Тук отново къвичките описват какво точно търсим, а скобите, че няма значение коя от двете букви ще бъде. Аргументът -n е за да ни се изпише само на кои редове се намират тези думи.

Друг пример. Ще търсим текст, който НЕ завършва не примерно "/sbin/nologin" Ето я и самата команда включваща в себе си regular expressions:

#grep "/sbin/nologin$" /etc/passwd

И сега един пример зо комбинация на regular expressions с output redirection на горното търсене

#grep "/sbin/nologin$" /etc/passwd >> output.txt

Понеже няма да влизам в детайли, а целта е само да опиша какво е regular expressions, можете да прочетете всичко за regular expressions, като потърсите информация чрез командата:

#man 7 regex

Търсене

Точно време

Кой е на линия

В момента има 58  гости и няма потребители и в сайта